Rakisofija

Mudrovanja uz čašicu – 2.

bacve-1

Šta je rakija bez bačve ili bureta?
Kada prokrstarim internet prezentacijama destilerija u Srbiji, neka odredišta sam posetio i uverio se u mnoštvo rakijskih vera i običaja poput svadbi i sahrana sa obe strane Drine, zaključim da je rakijska scena izuzetno živa ali da vibrira u nekom kvazi zadovoljstvu. Svi su zvanično zadovoljni učinkom svake godine, rakija se izvozi na “sve kontinente”, dok s one strane ogledala svi kuju planove da nešto ozbiljnije urade po pitanju bolje prodaje. Ne kuka se mnogo jer nema ko da pomogne, osim svevišnjeg, koji je stručnjak za vino, ne i za rakiju.

Kreneš od voća koje tržište nudi ili ga sam uzgajaš, zatim malo brljaš oko posuda i fermentacije, destilišeš rakiju na tehnološki jedinstven i tebi razumljiv način i onda je pretočiš u bačvu ili bure na odležavanje i starenje. Zašto u bačvu ili bure, pitanje je sad? Zato jer se tako radilo od davnina, odgovor je dat! Ako smeš dalje da preispituješ stvari i ideš u dubinu, činiš svetogrđe.

“Naša rakija je posebna jer voće koje ne bi stavili u usta ne stavljamo ni u kacu za vrenje; naša rakija je drugačija jer destilaciju obavljamo na način kako je to radio moj pradeda; mi se razlikujemo od drugih jer naša rakija odležava u hrastovim buradima starim 100 godina”, i tako do beskraja. Jasno mi je da koliko god rakija toliko i tehnologa i tehnologija, pa zašto onda ne pozdraviti toliku raznolikost? Zašto ne priznati da ono što komšija radi, radi drugačije, niti bolje niti lošije. I sve je u redu dokle god je rakija zdravstveno bezbedna. Jedna stvar je sigurna, nema dve rakije pod nebeskom kapom ovoga dela Balkana da se proizvode na tehnološki identičan način.

Kako se tu uklapa priča u vezi sa starenjem rakije pod uticajem drvenih posuda? Lako! Svi koji to rade su za, pri tome većina pojma nema šta to u stvari znači za kvalitet rakije, manjina nešto razume, nekih desetak ume nešto i da objasni ali tek nekolicina pravih stručnjaka razume šta to znači. Istina, ne moramo sve znati i razumeti da bi smo uživali u njoj, ali valjalo bi razumeti šta po pitanju kvaliteta nosi sa sobom venčavanje rakije i drveta. Da li je sve samo pozitivno ili ima stvari koje bi valjalo izbeći u toj vezi?

Do sledeće rakizofije, uključi se sa svojim razmišljanjima u vezi sa ovom temom. Dobrodošli su komentari, stavovi i pitanja.
Živeli!

Ostavi komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s