Probao sam rakiju

Probao sam – Divlja kruška II

Nedelja je dan za porodično okupljanje i priču,rinflajš, domaći kolač pravo iz rerne i opuštanje uz dobru čašicu. Barem je nekada tako bilo u porodicama koje su držale do ovakvoga reda. Mirisi koji se na taj dan mešaju u vazduhu pamte se celoga života.
Danas, sa setom se prisećamo reda i običaja za nedeljnom trpezom. Brzina uzima danak u nedostajućem vremenu, pa se mesta kao što je „Mala fabrika ukusa“ poput svetionika ističu po mnogo čemu. Restoran sa velikom baštom u Nebojšinoj ulici, kada se od Karađorđevog parka spustimo lagano peške prema Đorđa Vajferta, zrači atmosferom koja navodi na pomisao da je u toku neko porodično okupljanje. Fin neki svet rekao bi čovek na prvi pogled, pa smo odlučili da sednemo i probamo nešto iz menija. Konobari dobro potkovani i poznavaoci svoga zanata. Sveže povrće da ne može biti svežije. Celi ambijent pleni jednostavnošću. Do izražaja dolazi kvalitetno spremljena hrana sa menija koji ističe tradiciju i poigrava se novotarijama. Stigosmo i do izbora rakije, pa me konobar uputio na rakiju od divljih krušaka destilerije Stanišić iz Veternika. Kada smo, čekajući da poručeno stigne do našega astala, pronašli sajt destilerije, bilo je jasno da sa ovom rakijom nema greške. Kruške se sakupljaju na obroncima planina između Jahorine i Romanije. Nakon završene fermentacije sok se presama cedi i na destilaciju odlazi samo ova dragocena tečnost. Divlje voće za rakiju i dalje sakupljaju na istoj lokaciji, visoravan Vražalice. Kad, ne lezi vraže, stiže i rakija. Užitak u ambijentu, hrani i mojoj lepšoj polovini upotpunio je i do vrha napunjen čokanjčić.
Mora se odati priznanje vrednome preduzetniku koji sa ovakvom rakijom može da konkuriše za „Najbolje iz …“. Istina je, kruške nisu iz Srbije ali destilerija jeste. Po završenoj poseti, ostao je utisak o finom svetu koji posećuje ovaj restoran, a za destileriju Stanišića još će se čuti. Prepustiti se mirisima ove fine rakije bilo je pravo opuštanje, baš kako to nedeljni dan iziskuje.

divlja_kruska-sepia

Ostavi komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s