Probao sam rakiju

Probao sam – Đavolja šljivovica

“Domaća šljivovica”. Ubedljivo je odgovorio konobar kada sam ga upitao koje rakije imaju.
Prešli smo jedan od tri mostića preko potoka duž kojeg vodi uređena staza do Đavolje varoši i izabrali mesto na terasi restorana-kolibe. Postavljen između galerije fotografija i prodavnice suvenira, rustičan restoran u stilu “sagradio ga Mile” lepo se uklopio u ambijent okolne šume. Oko nas proleće, iza nas upečatljivo iskustvo prirodnih lepota i geofenomena koje je autohtoni Homo sapiens nekako uspeo da sačuva, a ispred nas čist ljubičasti stonjak. Dok ptice cvrkuću konobar stoji i čeka našu porudžbinu. Pomislio sam da će da nabroji još po neku, ali posle ubedljive tišine razumeo sam da postoji samo jedna i jedina rakija u ponudi. Stekao sam utisak da sam na pravom putu da napravim pogrešan “izbor”. Rizikovaću, pomislio sam, i naručio sam “jednu domaću”. Stigla je u čaši koja me je pogodila na isti način kao moje uskršnje jaje kada izgubi u tucanju sa obe strane. Rakija i jeftina čaša za viski sa ledom idu zajedno kao doček kineske Nove godine u nedalekom Žitorađu, rodnom selu Majke nacije.
Šta je tu je, odvažio sam se i približio čašu. Miris je kakav šljivovica odaje, mada prilično stidljivih nota zbog jače rashlađenog pića. Pogled na nju jasno govori da je u buretu odležala tek da pokupi malo boje ali ne i da postane nešto više. Bistrina navodi da je domaćin sa njom pažljivo rukovao i pretakao. Prvi gutljaj se razlio i dao do znanja da ja to zaista “domaća”, sa akcentom na toj reči. Ugriz na silasku niz grlo me ostavio bez daha, dajući na znanje da su sve koštice bile na broju tokom prve destilacije. Arome su se tokom par narednih minuta pojačale, ali i jačina ugriza, pa su lepe note ostale u senci prvih senzacija.
Da zaključim. Ovo je uobičajena šljivova rakija iz seoskih domaćinstava širom Srbije. Ova me nije ničim zadužila pa slobodno mogu da kažem da restoran koji promoviše mesto sa liste svetske prirodne baštine zaslužuje kvalitetnije od “naše domaće”.

djavolja-sljivovica-sepia

Ostavi komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s